28 oktober 2019

Sollicitatietips: Zo bereid je jezelf voor op een sollicitatiegesprek

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Ontzettend leuk, maar ook spannend. Want hoe presenteer je jezelf op de juiste manier tijdens zo’n sollicitatie? De standaard tips ken je waarschijnlijk wel: kom op tijd, pas je kleding aan op het bedrijf, geef een krachtige handdruk, toon belangstelling voor, tijdens en na het gesprek, bereid je sterke en zwakke punten voor en ga zo maar door. Maar waar het echt om gaat is hoe jij je onderscheidt van al die andere sollicitanten en hoe je dat overbrengt.

De eerste indruk

Jezelf onderscheiden begint al vanaf de eerste stap, het solliciteren. De eerste indruk is namelijk binnen een paar seconden gemaakt. Dat geldt ook voor wat betreft jouw CV en motivatie.

Zorg er daarom voor dat jouw CV en motivatie zijn afgestemd op het bedrijf waar je gaat solliciteren, maar laat vooral ook zien wij jij bent. Een sprekende lay-out, een duidelijke foto en een korte tekst over jezelf. Maak duidelijk waarom het bedrijf bij jou past.

Wordt er om een motivatie(brief) gevraagd? Tegenwoordig hoeft dit geen lange brief meer te zijn. Houd het kort, krachtig en zet er bruikbare en relevante informatie in, maar zorg wel dat je opvalt.

Het eerste contact

Je wordt gebeld naar aanleiding van je sollicitatie, super fijn. Bereid je hierop voor door van tevoren alvast na te denken over vragen zoals ‘Waar ben je naar op zoek?’, ‘Hoeveel uur wil je werken?’, ‘Per wanneer ben je beschikbaar?’ en soms zelf ‘Wat is je salaris indicatie?’. Door hierop voorbereid te zijn laat je zien dat je gemotiveerd bent.

Het gesprek

Alle clichés zijn waar. Wees op tijd, maar niet te op tijd. Kleed je gepast, maar niet overdressed. Lees jezelf in over het bedrijf, de vacature, maar ook je eigen CV. Bereid je voor op vragen over jou en je werkverleden. Waarom ben je bijvoorbeeld ergens weggegaan?

Het meest belangrijke is dat je jezelf blijft. Doe je niet voor als iemand anders. Als het geen match is, gaat het nooit werken. Onthoud ook hier weer: het bedrijf moet bij jou passen. Belicht daarom sterke punten van het bedrijf en leg uit waarom deze bij jou passen.

Sollicitatietips op een rijtje

Ben je klaar voor je sollicitatiegesprek? Bekijk hier nog even alle tips op een rijtje:

  • Houd je motivatiebrief kort.
  • Onderscheid jezelf van andere ‘standaard’ sollicitanten.
  • Maak duidelijk waarom het bedrijf bij jou past.
  • Stem alles af op de organisatie: CV en motivatie, kleding, taalgebruik. Maar blijf altijd jezelf!
  • Neem je CV van tevoren goed door.
  • Denk van tevoren na over wat de baan jou moet kunnen bieden (bijvoorbeeld uren, salaris, functie-inhoud of misschien scholing).
  • Tot slot: lach! Een glimlach op je gezicht heeft een positief effect op jou en de mensen om je heen.

Klaar om te solliciteren, maar nog niet de juiste vacature gevonden? Bekijk dan de vacatures op onze website!