Tips voor een goed cv
Bij een sollicitatie wordt er standaard om een CV (curriculum vitae) gevraagd. Letterlijk vertaald betekent dit levensloop. Een levensloop van jouw opleidingen, vaardigheden en werkervaringen die van belang kunnen zijn bij je nieuwe baan. Maar hoe zet je dit op een goede manier op papier en wat maakt een CV een goed CV?
Deze informatie mag niet op je cv ontbreken
Een goed CV bevat informatie waaruit een toekomstige werkgever kan afleiden of jij geschikt bent voor de baan. Deze informatie mag daarom niet ontbreken op je CV:
Je personalia
Om te beginnen start je natuurlijk met al jouw persoonlijke gegevens: je naam, geboortedatum, woonadres. Ook gegevens als een rijbewijs en vervoer zijn belangrijk. Last but not least, je contactgegevens: op welk telefoonnummer en e-mailadres ben je te bereiken?
Voeg een professionele foto van jezelf toe, om het voor de lezer meer visueel te maken en zorg voor een korte samenvatting over jou als persoon. Maak hierin duidelijk wat jou motiveert en waar je goed in bent.
Opleidingen
Laat zien welke opleidingen je hebt gevolgd. Geef hierbij duidelijk aan welke opleiding het was, waar en wanneer je deze hebt gevolgd en of je deze hebt afgerond. Bekijk per sollicitatie of jouw opleidingen of werkervaring meer relevant zijn en zet het belangrijkste bovenaan.
Je werkervaring
Zorg ervoor dat jouw werkervaring zoveel mogelijk aansluit. Heb je gaten in je CV? Benoem de reden hiervan, dat maakt het voor de lezer begrijpelijker. Plaats de meest recente werkervaring bovenaan. Die valt het meeste op en vinden werkgevers vaak het meest interessant.
Vaardigheden
Hier kun je bijvoorbeeld vaardigheden noemen die je tijdens extra cursussen hebt geleerd of de beheersing van programma’s zoals Excel of Exact. Denk bij vaardigheden ook aan soft skills, dit zijn vaardigheden die niet over je kennis en kunde gaan, maar om karaktereigenschappen. Denk hierbij aan: communicatief sterk, teamplayer, past zich snel aan in nieuwe situaties, leergierig, enzovoort. Zorg ervoor dat je niet teveel, maar ook niet te weinig eigenschappen benoemt.
Optie: Hobby’s/Referenties
Werkgevers zien graag jouw persoonlijkheid terug in jouw CV. Met een hobby kun je dit heel goed aantonen, maar dit is geen vereiste. Het toevoegen van referenties kan een pre zijn voor sommige werkgevers, maar zorg er wel voor dat het een relevante referent is. Zorg ervoor dat de referent weet dat hij/zij op jouw CV staat en dus gebeld kan worden. Op die manier kan de referent zich voorbereiden op eventuele vragen.
De lay-out van je cv
De eerste indruk is binnen enkele seconden gemaakt. Je wilt dus dat je CV positief opvalt! Dat kun je gelukkig al met enkele stappen bereiken:
- Gebruik een standaard lettertype zoals Calibi, Arial of Verdana.
- Plaats de belangrijkste informatie zoals personalia en werkervaring bovenaan.
- Maak het visueel aantrekkelijk door je CV in een leuke stijl op te maken. Wil je echt opvallen? Pas je CV dan aan op het bedrijf waar je solliciteert, bijvoorbeeld door kleuren of vormen uit de huisstijl van het bedrijf in je CV te verwerken.
- Plaats de informatie niet te dicht op elkaar. Als je iets meer ruimte neemt tussen de verschillende onderdelen, ziet je CV er gelijk een stuk beter uit.
- Sla je CV bij voorkeur op in PDF-formaat. Een CV wordt vaak online bekeken. Met een PDF weet je zeker dat jouw CV goed wordt weergegeven. Daarnaast is dit een stuk professioneler dan een word-document.
- Het aller belangrijkste blijft: houd het kort. Zet alleen de belangrijkste informatie op jouw CV en laat de details achterwege. Die kun je mooi bewaren voor als je uitgenodigd wordt voor een kennismaking.
Is je CV compleet en ben je klaar om te solliciteren? Bekijk gelijk even onze openstaande vacatures!